Selecteer een pagina

Verdien jij je brood met je kennis en expertise? Is je brein je belangrijkste asset?

Dan weet je dat vertrouwen in die kennis en expertise, en in jou als persoon, een van de voornaamste redenen is dat je prospects voor jou kiezen. 

Dat vertrouwen wil je daarom in een zo vroeg mogelijk stadium al wekken.

Een van de beste middelen die je daarvoor kunt inzetten, is video.

Video laat zien wie jij bent. Het geeft je dienst of product een gezicht.

Je lichaamstaal, je uitstraling, het geluid van je stem en hoe je praat over jouw kennis en expertise. Het draagt allemaal bij aan de indruk die jouw prospect van je krijgt.

Ik zie gelukkig steeds meer ondernemers die hun eerste stappen zetten met video. Ik spreek er ook veel die het overwegen.

De meeste van hen trappen echter in een valkuil. Als je niet oppast, haalt deze valkuil alle wind uit je video-zeilen.

Ze overdenken het technische aspect van video.

“Ik ga een studio bouwen, en dan ga ik aan de slag.”

“Ik ben eerst nog op zoek naar een goede training over videomarketing.”

“Mijn camera is niet zo goed.”

Het gevolg: die eerste video laat langer en langer op zich wachten. Als hij er komt, volgt er zelden een tweede.

Er zijn twee redenen waarom je de techniek in het begin vooral zo simpel mogelijk moet houden.

 

#1: Executie over perfectie

In mijn programma leer ik de deelnemers voor we starten een mantra aan. “Executie over perfectie.” Dat mantra is ook op video van toepassing. Dat vertrouwen dat je ermee wil wekken, dat lukt pas als je regelmatig iets maakt en deelt.

Momentum, niet de techniek, is daarom je eerste aandachtspunt. Wennen aan een camera op je gezicht. In het ritme komen van regelmatig een nieuwe video maken. Je video’s specifiek en to the point maken. Ondernemers die net met video beginnen komen er al snel achter dat deze dingen een stuk moeilijker zijn dan ze in eerste instantie lijken.

Tegelijk leggen ze de lat voor zichzelf hier erg hoog. Geloof me, je ziet er prima uit. Je stem klinkt niet raar. Het is niet gek om over onderwerp X of Y te praten. Jij hebt echt wel recht van spreken in je markt. Kom op! Executie over perfectie.

 

#2: Productie kost tijd

Je video moet ondertiteling hebben, toch? En je wil de kop en staart van je ruwe materiaal er even afsnijden. Dat stuk waar je net de camera aan en uit zet. Er moet een introotje op, die hakkeltjes eruit snijden, misschien wat tekst of een afbeelding erin…

Als je mij al een tijdje volgt op social media, dan weet je dat ik vaak video’s maak. Ik worstelde in het begin enorm met het maken van een prettige workflow voor mezelf.

Een voorbeeld – het is zeker waar dat ondertiteling je video aantrekkelijker maakt op social media. De scrollers zonder geluid zullen eerder blijven hangen. Maar de extra tijd die het kost om dat toe te voegen…

Ik houd aan dat ik minstens 1x per week video-content wil plaatsen. Liever vaker. Stel dat ik elk van die video’s zo mooi mogelijk wil maken als ik kan met de middelen die ik heb. Even een optelsommetje van hoe dat zou gaan:

  • De inhoud van de video bedenken en uitwerken (meestal gebeurt dit onder de douche, in bed of op een ander achteloos moment): 15 minuten
  • De video opnemen, inclusief een aantal retakes vanwege versprekingen, omgevingsgeluid, enzovoorts: 30 minuten – 1 uur
  • De video van mijn smartphone uploaden naar mijn laptop: 10 minuten
  • De video bewerken in software (kop en staart eraf, versprekingen uitsnijden, koptekst toevoegen): 30 minuten
  • De video laten renderen door de software (afhankelijk van je laptop kun je die in deze tijd niet voor andere dingen gebruiken): 15-30 minuten
  • De video uploaden naar YouTube voor het zogenaamd ‘snelle’ ondertiteling-truucje: 15 minuten
  • Wachten tot YT de Nederlandse ondertiteling automatisch genereert: 30 minuten
  • Die ondertiteling ‘even snel’ doorlopen om te corrigeren: 30 minuten
  • Vervolgens de video inclusief ondertiteling uploaden en verspreiden over al je andere kanalen: 30-60 minuten

Zo ben je in het gunstigste geval bijna 4 uur bezig met 1 video. Dan ga ik ervan uit dat er niets tussenkomt en je niet afgeleid wordt door andere zaken. Op deze manier is meerdere malen per week iets posten al snel een enorme tijdsinvestering. Zeker als je het allemaal zelf moet doen.

Hoe dan wel?

Mijn advies: neem telkens 1 kort onderwerp waar je het over wilt hebben. Pak je smartphone, zet de camera aan, doe je ding, onvolkomenheden en al, en upload naar je social media. Alles bij elkaar, zelfs met een aantal retakes, kost je dat misschien drie kwartier.

De rauwheid van zo’n uit de hand geschoten video werkt ook goed voor je authenticiteit. Hier is iemand die de moeite neemt om iets dat hij weet of kan, te delen met de wereld. En hij vindt het belangrijker dat jij te horen krijgt wat hij zegt, dan of hij er helemaal perfect uitziet.

Aan de slag met video? Maak het jezelf niet te moeilijk. Gewoon doen! Executie over perfectie!

Download: De Kracht van een Voorspelbare Onderneming

Leer hoe je jezelf neerzet als de autoriteit in je markt, op een voorspelbare wijze leads genereert en jouw kwaliteiten inzet, zonder dat je tijd voor geld hoeft te ruilen.

Download mijn gids.